
زیست فناوری نانو پاپازوگلو راشدی دانشگاه تهران
کتاب زیست فناوری نانو: نانوفناوری در دو دهه اخیر پیشرفتهای فراوانی را در تکنولوژی تجهیزات و مواد با ابعاد بسیار کوچک به دست آورده است و به سوی تحولی فوقالعاده که تمدن بشری را تا پایان این قرن دگرگون خواهد کرد، پیش خواهد رفت. نانوفناوری توانمندی تولید مواد، ابزارها و سیستمهای جدید با در دست گرفتن سطوح مولکولی و اتمی و استفاده از خواصی است ک در سطوح آن ظاهر میشود. امروز با کاربرد وسیع این فناوری در حوزه زیستی، سرمایهگذاریّهای کشورهای مختلف در این زمینه افزایش یافته است. استفاده از این فناوری باعث صرفهجویی فوقالعاده در مصرف هزینه، انرژی و پیشگیری از آلودگیهای زیستمحیطی میگردد و راه را برای رسیدن به توسعه پایدار هموارتر میسازد.
کتاب «زیست فناوری نانو» گذر از اصول بنیادی به دنیای زیستفناوری نانو است طوری که به خواننده امکان بهرهگیری از زیست فناوری نانو را در تجارت و کار میدهد.
در فصل اول این کتاب اهمیت و کاربردهای نانوذرات طلا و دیاکسید تیتانیوم مورد بررسی قرار میگیرد. ابتدا ابعاد نانو و ابعاد ماکرو برای مواد مقایسه شده و سپس نگرشی از ارزش نانو در کاربردهای مختلف ارائه میشود.
در فصل دوم مبانی سیستمهای رها شدن دارو با بیان ابزارهای رایج انتقال دارو و روشهای انتقال آن بررسی میشود. همچنین نیاز به نانوابزارها و مزایای آنها با مثالهای خاصی ذکر میشود. مفهوم رهاشدن هدفمند و نقش نانوفناوری در این رها شدن نیز از دیگر مواردی است که به آن پرداخته میشود.
از بین معروفترین کاربردهای نانوتصویربرداری زیستی امروزی، میتوان به نقاط کوانتومی، عوامل تباین فراصوت و نانوذرات مغناطیسی اشاره کرد. در فصل سوم عملکرد و ویژگیهای اصلی این مواد و کاربردهای آنها موضوع بحث است.
فصل چهارم به آخرین پیشرفتها در نانوفناوری با تمرکز بر کاربردهای موفق آن در پزشکی و رشتههای مربوط به آن میپردازد.
در فصل پنجم روشهای مختلف سنتز نانوذرات طلا، تیتانیا و اکسیدروی به دلیل کاربرد متداولتر آنها در صنعت مراقبت سلامت بررسی میشود.
جنبههای سمی زیستفناوری نانو مربوط به حضور اجسام نانومقیاس در بدن انسان و پیامدهای انتقال و برهمکنش آنها با بافتها و اندامهای بدن موضوعی است که فصل ششم به آن پرداخته است. دغدغههای اقتصادی، اجتماعی و اخلاقی در رابطه با کاربردهای زیست فناوری نانو نیز از دیگر موضوعات این فصل است.
در فصل آخر وضعیت آینده زیستفناوری نانو تحلیل میشود و رقابت جهانی و رهیافت جهت آگاهی از تحقیقات انجام گرفته در حوزه زیستفناوری نانو بررسی میشود.
عناوین فصلهای این کتاب به شرح زیر است:
فصل اول: اهمیت حوزه نانو
فصل دوم: رهایش داروهای نانویی
فصل سوم: نانو تصویربرداری زیستی
فصل چهارم: کاربردهای موفق زیست فناوری نانو
فصل پنجم: سنتز طلا، تیتانیا و اکسید روی
فصل ششم: آیا زیست فناوری نانو نوعی داروی شفا بخش است؟
فصل هفتم: رهیافت برای درک و فهم زیست فناوری نانو